Tegningene på veggen

n673880077_1714333_3836

Meg i 2007

Stavanger blir hyllet som graffitiby. Vi blir besøkt av store gatekunstnere hver eneste år i forbindelse med NuArt festivalen. Tenk at folk faktisk reiser til Stavanger for å se gatekunst.

Tidligere ga Stavanger rom for utfoldelse blant unge graffitikunstnere, vegger ble stilt til disposisjon for våre egne unge spirer. Og vi har flere kjente, og utrolig dyktige, kunstnere som knyttes til byen vår. Men i 2010 bestemte politikerne (ikke alle så klart) seg for å kriminalisere graffiti, med Høyre og FRP i spissen (bombe).

Jeg syns det er tragisk at en kunstform blir kneblet. Unge kunstnere har ingen vegger å utfolde seg på. Graffiti og gatekunst er ikke som malerier, det er et kunstnerisk uttrykk som skal springe ut i det åpne rom. Det skal utfordre oss på andre måter enn den tradisjonelle kunsten, hvis man kan kalle noen form for kunst tradisjonell.

Det er ikke alle unge som uttrykker seg gjennom sang, idrett eller på et ark. Noen har en spesiell evne til å uttrykke seg gjennom sprayboksen eller malerkosten, hvorfor skal ikke også de få muligheten til å utfolde sin kreativitet uten å bryte loven? Graffitivegger har vært en hjertesak for meg som engasjert ungdom og som politiker. Jeg er stolt av at mitt parti (SV) har satt av midler til lovlige graffitivegger i våre budsjettforslag, og vi vil ikke bare ha lovlige vegger i Geoparken i sentrum, vi vil også ha lovlige vegger i bydelene slik at unge kan utøve sin hobby i sitt eget nærområde.

Graffiti er en kreativ uttrykksform som krever plasser der kunstnerne kan utfolde seg fritt, og ikke minst lovlig. Og jeg tør å påstå at Stavanger ikke vil tape noe på det, heller omvendt, vi vil få inspirerende, kreative og ikke minst fargerike omgivelser.

Det er ikke snakk om å tolerere hærværk, men å la ungdom utrykke seg på sin måte, på sitt språk, i lovlige omgivelser.

Hva mener dere? Finnes det lovlige graffitivegger der dere bor?

12 kommentarer

    1. Det syns jeg også 😀 Men problemet er at vi har ikke graffitivegger, de er ikke lovlige lenger, så de som vil lage gatekunst har ingen vegger å gjøre det på. Per i dag er det bare store internasjonale kunstnere som får utsmykke veggene våre gjennom NuArt.

  1. Synes det bør tillates innenfor lovlig rammer og at de kan få liv til å utfolde seg. Er så mye fine bilder /kunst som kommer ut av det. Liker ikke sånn typ » skrift» som ikke gir noe mening ser stygt ut.

  2. Er vel et par steder i Bergen hvor det er lov. Selv syns jeg noe av det er vakkert og noe er bare direkte stygt. MEN det er mye bedre at det er lov noen steder enn at folk får behov for å tagge ned murene på husene rundt om i byen…

    Selv elsker jeg Dolk sine kunstverk rundt om i Bergen by! Skulle gjerne hatt noe sånt i huset faktisk!!

  3. Off…jeg hater FRP og Høyre.

    Men jo, der jeg kommer fra hadde vi en stor mur langs en fotballbane som var lovlig. Den var alltid dekket med fargrike kunstverk, til glede for mange. Og kjente artister fra utlandet kom dit og malte også. Helt til byen bestemte seg for å starte med nulltoleranse av graffiti. Veggen ble malt grå. GRÅ!!!?? Triste greier. Den dag i dag er den fremdeles grå, og minnene om fantastiske og fargerike vegger falmer de også..

  4. I ordentlige former er graffiti fint. Absolutt – og du har helt rett det er en arena noen kan uttrykke seg på, på samme måte som noen gjør med musikk, eller sport.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s