Halvparten av befolkningen

Halvparten av befolkningen er i fare. Halvparten av befolkningen må passe seg ekstra. Halvparten av befolkningen blir angrepet. Er dette ok?

Nei, det er ikke ok at jenter blir angrepet, at vi blir fortalt at vi må passe oss ekstra, det er ikke ok at vi blir angrepet. En voldtekt er et angrep på friheten, det er en maktutøvelse og vi vet at det ødelegger liv. Som voldtektsoffet Louiza Louhibi sier til VG, «Folk tror at det er over, når overgrepet stopper. Slik er det ikke.» Er man ikke sterk nok og får man ikke den hjelpen som trengs så kan et liv i verste fall være ødelagt for alltid. 

Jeg kunne skrevet side opp og side ned, men jeg syns Gina Barstad (stortingsrepresentant SV, Familie- og kulturkomiteen) har skrevet flere gode innlegg så jeg legger ved utdrag fra disse. 

Voldtektsutvalget la frem tall om at det skjer mellom 8000-16.000 voldtekter og voldtektsforsøk årlig. Det er problematisk at den offentlige debatten utelukkende dreier seg om overfallsvoldtekt fordi det forsterker bildet av at det er slik en voldtekt skjer. Vi er lært opp til å frykte fremmede menn og mørke gater og buskas, men de fleste voldtektsofre opplever en annen form for voldtekt. De kjenner voldtektsmannen. Ikke alltid er det spesielt voldelig heller. Og en del opplever at fraværet av blåmerker og fysiske skader gjør at de og andre betviler om det faktisk var en voldtekt som fant sted.

– Gina Barstad (blogg)

Alle voldtekter er krise! Tall i Norge: 1% av voldtekter er overfallsvoldtekter. 1/3 av ofre er under 19 år og stor andel gjerningsmenn er like gamle. 15% av unge jenter og 7% av unge gutter har opplevd alvorlige seksuelle overgrep. – Kilde

Voldtekt handler ikke om psykiatri eller ondskap, men om kjønn og makt. Voldtekt brukes som maktmiddel i krig, for å skitne til kvinnens familie og for å tvinge fram barn med annen etnisitet. Voldtekt handler dessuten om kontroll over offerets sinn. All lærdom om kjønn som en kvinne har fått gjennom et helt liv blir tydelig for henne når en voldtekt skjer. Hun vet hva hun burde ha gjort og hva hun ikke burde ha gjort. Hun vil ofte føle seg «skitten», et gammelt begrep også i Norge. Hun er redd for ikke å bli trodd, og for å miste dem hun er glad i. Alt dette vet overgriperen.

Voldtekt er uakseptabelt og brudd på kvinners menneskerettigheter, uansett om den som utsettes er full, sover, er med en fremmed mann hjem, kler seg utfordrende eller beveger seg i folketomme bakgater.

– Gina Barstad (Byavisen)

Selv om overgrepet begås av enkeltpersoner så er samfunnet ansvarlig for at det ikke skal skje, ikke minst for å skape holdninger, så nå trengs det langsiktige tiltak for alle som skal vokse opp. Dette handler om holdninger i samfunnet, det er grobunnen til undertrykkingen og overgrepene, uten å forandre holdninger så gjør vi egentlig ingenting med problemet, men i stede aksepteres problemets eksistens. Samtidig trengs det såkalte kortsiktige tiltak for å sikre jentene og kvinnene i dag, vi skal ikke være redde for å bevege oss utenfor hjemmet.

For å si det rett ut, når f.eks barn og eldre blir utsatt for overgrep er det ingen som spekulerer i om de «ba om det» ved å kle seg utfordrende, være for full eller ved å gå alene på gata, derfor handler dette om kjønn og makt. Engasjer deg i debatten på facebook her: STOP SLUT-SHAMING!

bloglovin

Reklamer

15 comments

  1. Veldig bra innlegg, og eg kunne ikkje vore meir enige! Da må skje noko, for sånn som det er no, kan det ikkje vere. I det heile! Da er jo virkelig heilt grusomt.

  2. Flott Innlegg! Jeg håper virkelig noen får en stopper for disse Oslo voldtektene snart. Det er helt forferdelig at det skjer på steder som er så åpenlyste som slottsparken etc..Det skal bare ikke gå ann!!

  3. Veldig enig i det du skriver – kjempebra innlegg! Vet ikke om jeg skal grine eller klikke når jeg leser artikler i avisene om alle overfallsvoldtektene og enkelte holdninger noen har rundt teamet. Er VELDIG glad for at jeg er sammen med en så omsorgsfull og beskyttende kjæreste og at jeg ikke bor i Oslo akkurat nå – kvinner er jo blitt fritt vilt der nede og jeg kan ikke skjønne hva som skal være så vanskelig for politikerne og politiet å finansiere, investere og prioritere beskyttende tiltak for kvinner akkurat nå – og det virker som om det bare blir med praten når det kommer til langsiktig tenkning i forhold til forebygging (kjønnslære, prevansjonslære og lignende ned i barnetrinnet for å få skikk på kjønnssynet som tydeligvis er helt forkvaklet)..
    Fint at du tar opp et så viktig tema i bloggen din 🙂

  4. Bra skrevet om dette temaet. Synes det er fryktelig det som skjer nå. Ikke bare i Oslo,men at dette er landsomfattende. Man skal kunne gå og føle seg trygge på gatene,og ikke bekymre seg over at det er noen som gjemmer seg bak hjørnet,eller i buskene rundt svingen. Det er menns holdninger som bør endres, at det er ikke OK å overfalle og voldta en kvinner pga hun er full og er kledd «innbydende». Voldtekt har aldri vært OK og vil aldri bli OK. Det er ingen unnskyldning for å gjøre noe slikt.
    Blir bare provosert når jeg leser artikler eller leser om saker hvor den tiltalte prøver å unnskylde seg eller «rettferdiggjøre» handlingen med enten «hun hadde kort skjørt» eller «hun var full…» osv.

  5. Flott skrevet vakre Luisa og viktig at du fokuserer på slike viktige temaer, tummelen opp og jeg har informert på bloggen min 🙂

  6. Tilbaketråkk: 2011 vol. 3 « la Mar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s