11/9 1973

For 38 år siden var mamma 14 år, hun satt på bussen sammen med mormor, de skulle på besøk. På radioen hørte de plutselig om et militærkupp i Chile, besøket ble ikke et vanlig besøk, det ble fylt med tårer og nyhetssendinger, ikke mye ulikt 22. juli da en hel verden satt foran tv’en for å følge terroren i Norge. Noen hadde angrepet demokratiet i Chile, noen hadde angrepet det Chilenske folket med makt og våpen. 

I 1970 ble folkets regjering valgt i Chile, president Allende hadde det Chilenske folket i ryggen. Men det var noen som ikke kunne akseptere at sosialismen og folket styrte, den noen var USA og CIA, de mente de ikke kunne finne seg i at Chile var blitt et sosialistisk folkestyre, dette skulle de gjøre noe med og landets forsvarssjef  Pinochet, som hadde blitt utnevnt av den sosialistiske presidenten Salvador Allende, skulle stå i spissen for angrepet.

Terroren kostet de første årene mer enn 70 000 menneskeliv, flere tusen «forsvant», titusener ble torturert og sendt i konsentrasjonsleir, hele folket ble terrorisert. Det ble brukt våpen, det ble brukt vold, kvinner ble utsatt for ekstreme seksuelle overgrep. Nærmere en million chilenere flyktet fra landet. Det ble innført et diktatur, Pinochet ble utnevnt president og styrte landet med hard hånd fram til 1990. 

I dag kjemper fortsatt Mapuche indianerne fortsatt for frihet, rettferdighet og likhet for loven. Studentene kjemper fortsatt for demokratiet i Chile. 

11/9 1973 blir nesten aldri nevnt, alle forbinder 11. september med terrorangrepet i USA. Jeg husker 11/9 2001 utrolig godt, det var helt forferdelig, tusenvis av uskyldige mennesker ble rammet. Men jeg ser på det som min plikt å få 11/9 1973 fram i lyset, en urett som rammet et annet land, et annet folk, i enorm forstand, og som blir tiet ned fordi det ikke passer for noen at det blir nevnt.

Mine solidariske tanker går til det Chilenske folk, måtte de vinne kampen for rettferdighet og frihet! 

bloglovin

16 comments

 1. Åhj, for et fint innlegg, selv om innholdet ikke er noe fint i det hele tatt. Dette visste jeg ingenting om, men jeg synes det er utrolig flott at du skrev om dette! Jeg hater sånne historier, de er så grusomme, og iallfall når det skjer et helt folk, et helt land. ❤

 2. Det er fint å belyse andre viktige hendelser i historien, på lik linje som vi minnes angrepet i USA på denne dagen for 10 år siden! Jeg visste altfor lite om dette og det var spennende å lese dette, Luisa – denne hendelsen har havnet veldig i skyggen, men er minst like viktig å kjenne til!

 3. Bra skrevet innlegg Luisa! Det er et ordtak som går noe sånt «de som ikke husker fortiden/historien er dømt til å gjøre den samme feilen». Husker ikke om det er korrekt sagt.

  SV;Merkelig det. 10 år går kjempe fort! Militærkupp er jo ille nok det,og det påvirket jo et helt folk. Synd at sånne ting kan gå litt i «glemmeboka».

 4. Huff, dette visste jeg ikke om en gang – og det sier sitt. At 9/11 er en tragedie uten like er det ikke noe tvil om, men det finnes også andre tragedier som fortjener oppmerksomhet.

 5. dette var nytt for meg også, takk for en opplysende og interessant innlegg. Slike tragiske hendelser bør gjenfortelles og ikke bli gjemt i historiebøkene. Vel så viktig å huske andre tragedier like mye som 9/11 i New York.

 6. i think this was brilliantly written…

  im american and we learned alot about this in our history classes growing up…but we obviously learned it from the side that the president of chile/dictator was working with the KGB and was implementing extreme communism in chile. it is nice to see other perspectives on it 🙂

  i agree there are other tragedies that deserve attention in the world and not just 9/11. unfortunately, it appears not many people in norway or other parts of the world have been educated on these tragedies and for anyone, it is hard to learn from such tragedies unless we educate themselves on them. while i learned about this in school, of course we learned it from a one-sided perspective.

  i love where im from and am fully supportive of the US in terms of the military and other things, but i understand lives and people suffer because of it. i think sometimes the world puts the US to blame for everything when in fact norway is fighting the same war with us right now 🙂

  thanks so much for teaching people about what happened in chile! i think knowledge and information like this dispersed to people is SOOO crucial in our world because that is the FIRST step to us as citizens of the world ensuring it does not happen again.

 7. Så bra skrevet, og et veldig viktig poeng. Jeg ante for eksempel ikke at dette også skjedde på 11. september, selv om jeg selvfølgelig hadde hørt om Pinochet så var det mye jeg ikke visste om dette – det er sant som noen sier her at det er så mye viktig informasjon som man må finne ut av selv, som ikke blir lært på skolen. Jeg studerer statsvitenskap og sånn sett burde jo egentlig ha visste dette tenker jeg. Så tusen takk for å ha informert, jeg skal researche mer på dette og annen latinamerikansk historie.

 8. Tilbaketråkk: 2011 vol. 3 « la Mar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s