Favorittdesigner

Først og fremst må jeg beklage at det ikke ble noe blogging i går, men kvelden ble altfor kort og jeg var altfor opptatt med andre ting. Det er som i politikken, vi må rett og slett prioritere det viktigste og i går var det besøk og handling.

Et av spørsmålene jeg fikk under spørsmålsrunden handlet om hvem som er min favorittdesigner og da syns jeg det er på sin plass å poste et tidligere innlegg på ny, for i dette innlegget har jeg fortalt om en fantastisk kvinne i moteverdenen som jeg beundrer. Siden jeg har fått mange nye lesere siden den gang så tenker jeg det er ok, og håper virkelig ikke det er kjedelig for dere som har lest det før.

Det finnes mange utrolig begavede mennesker i moteverdenen og det er vanskelig å bare plukke ut en favoritt. Jeg er betatt av Marc Jacobs, Marchesa og mange flere, men det er en kvinne som stikker seg ut, ikke bare pga hennes design, men pga hennes engasjement.

Den engelske Stella McCartney er garantert en av mine favorittdesignere. Hun ble født i London 13. september i 1971. Datter til popstjernen Paul McCartney og fotografen og dyrevernaktivisten Linda McCartney, viste tidlig interesse for mote og design, og hun var ikke mer enn 13 år da hun lagte sin første jakke. Senere tok det ikke mange år før hun var en del av moteverden. Etter å ha jobbet og studert ble hun i 1997 oppnevnt som Creative Director for motehuset Chloé Paris. Forgjengeren hennes, Karl Lagerfeld, var svært skeptisk til samarbeidet, men Stella motbeviste skepsisen med 4 suksessfulle år hos Chloé.

I 2001 lanserte hun sitt eget motehus, og i oktober 2001 viste hun sin første kolleksjon i Paris. Og siden det har hun, i tillegg til klær, designet tilbehør og undertøy. Hun har også utviklet øyensminke, parfyme og organiske hudpleieprodukter. I 2003 kom hennes første parfyme, den heter Stella. Og hennes luksuriøse hudpleieserie heter Care by Stella McCartney.

Stella McCartney er ikke bare opptatt av mote, hun har også avet morens engasjement for miljø og dyrevern. Hun er veganer og bruker verken skinn eller pels i sitt design. Hun har kritisert andre for å være kyniske i henhold til bruk av dyrematerialer i deres kolleksjoner, men hun mener selv at folk har blitt mer bevisste på miljøproblemer, også i hennes bransje.

Nedtonet, sexy, feminint og anvendelig er stikkord som beskriver hennes design. Når Stella designer klær fokuserer hun på kvinnens behov.

«Jeg prøver alltid å lage noe enkelt og tidløst»

– Stella McCartney

En kan finne hennes kreasjoner i 16 ulike butikker. Og du kan finne flagships på Manhattan (Meatpacking District), i London (Mayfair), i LA (West Hollwood) og i Paris (Jardins du Palais Royal)

Siden 2004 har Stella McCartney hatt et godt samarbeid med Adidas. Hun har designet klær for grener som løping, gym, yoga, tennis, svømming, golf, vintersport og nylig også triathlon. Jeg var så heldig at jeg kapret disse nydelige ballerinaskoene fra Adidas by Stella McCartney, jeg fant dem i en Adidas butikk i Bogota i januar i fjor.

I 2005 hadde hun et vellykket designer samarbeid med H&M. Og i 2009 inngikk hun et samarbeid i barne- og babyklær med Gap som ble utvidet til enda en kolleksjon i 2010.

Hun er en svært talentfull og anerkjent designer som har mottat en rekke priser for både alt hun har oppnådd innen design, men også for hennes samfunns bevissthet og engasjement.

Kilde: Stella McCartney, Costume nr. 53/Oktober 2010 og Wikipedia


Reklamer

9 comments

  1. Jeg fikk ikke øynene opp for henne før samarbeidet med Adidas, da fant jeg mye jeg likte. Dessverre endte jeg opp med å ikke kjøpe noe da min økonomi på den tiden ikke var den beste. Noe jeg nå selvfølgelig angrer på, men det er vel fortsatt mulig å få tak i (?) I hvert fall er hun en kjempe dyktig designer og jeg ser frem til hva hun kommer med videre 🙂 Utrolig flott innlegg!

  2. SV: De tror at de kan gjemme seg bak Anonym, men sannheten er at det kan de ikke. En IP-adresse er enkelt å spore og slike negative kommentarer kan ødelegge for dem selv i senere tid. Dessverre få som tenker konsekvensene av sine handlinger. Helt riktig, vi må stå sammen mot mobbing!

  3. Spennende å lese om henne:) virkelig flink er hun!
    SV;Krysser fingrene fremdeles her i gården,læreren har ikke svart på mailen jeg har sendt han heller. går nesten på veggene her hjemme.heheXD

  4. SV; har ikke skrevet dagbok så lenge,har sånne periodevis dagbokskriving. men denne er grei for de som ikke er så flink med det,pga denne er ikke sånn laget at du kan skrive så mye på egenhånd,den er fylt med spørsmål hverdag,sitater og andre ting. litt annerledes dagbok 🙂

  5. Kjenner til en hektisk hverdag, så ingenting å beklage:) elsker stella McCartney, herlig design! Ballerinaskoene er nydelige:)

  6. Jeg husker veldig godt at jeg vurderte å kjøpe et par sko av henne – men det var alt for dyrt ;s
    Jeg visste forresten ikke at hun var datter av Beatles-legenden! 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s