Min appell på Kvinnedagen

I dag er vi her for å markere den internasjonale Kvinnedagen, en dag som er like viktig i dag som den dagen den ble grunnlagt. I dag feirer vi alle kampene vi har kjempet, alt vi har oppnådd og vi markerer kampene vi fortsatt kjemper.

Globalt sett er det dessverre langt igjen til likestilling mellom kjønnene derfor er det viktig å ha et internasjonalt fokus på denne dagen, og det er jo en internasjonal kampdag! Vi e faktisk så heldige i Norge at vi kan kjempe våre kamper samtidig som vi aktivt kan støtte og vise solidaritet med kvinner over heile verden. Noen steder kjemper kvinner en daglig kamp for å skaffe mat til familien sin, for å skape en fremtid for seg selv og sine barn, og rett og slett for å overleve.

Vår tid er dessverre preget av krig og fattigdom rundt om i verden, og kvinner og barn blir hardt rammet. Kvinners lidelser i krig og konflikter får ikke så mye oppmerksomheten, og overgrepene kan dermed fortsette i stillhet. Kvinner har i økende grad blitt et mål for krigshandlingene, nettopp fordi de er kvinner.

De blir utsatt for seksuell vold, voldtekt blir brukt som våpen. Kvinner blir tvunget til prostitusjon og seksuelt slaveri, de blir tvunget til graviditet og tvunget til abort, kvinner blir sterilisert. De kvinnene som blir utsatt for seksuell vold blir stigmatisert og vil ha store vansker med å fungere i lokalsamfunnet. FN resolusjon nr. 1820 likestille seksualisert vold med andre våpen brukt i væpnet konflikt, seksualisert vold er en krigsforbrytelse.

Hovedandelen av verdens flyktninger og internt fordrevne er kvinner og barn. Det blir ofte sagt at kvinner og barn utgjør opptil 80 prosent av befolkningen i flyktningleire. Med få eiendeler, separert fra familien, utsettes de ofte for stor risiko.

I henhold til internasjonal humanitær rett og FNs menneskerettighetskonvensjon får kvinner både generell beskyttelse, på lik linje med menn, og særlig beskyttelse som reflekterer deres spesielle behov som kvinner. Så utfordringen ligger ikke i å endre regelverket, men å sikre at konvensjonene blir respektert.

Jeg ble bedt om å trekke fram asylpolitikk og det skal jeg gjør nå.

De krigene som foregår i verden, de krigene som Norge er en del av, skaper flyktninger. Vi må kreve at flyktninger som søker asyl i Norge møtes med en human asylpolitikk. Dessverre er vi vitne til at familier blir splittet mot sin vilje, vi har Kaplan familien her i Stavanger, far som har arbeidet og betalt skatt i 10 år skal bli sendt ut, mor og 3 barn får bli. En kvinne blir tvunget til å leve uten sin partner, to tenårings gutter blir tvunget til å leve uten en far, deres yngste datter som har spesielle behov pga sykdom blir fratatt en av sine omsorgspersoner. En familie mister sitt forsørgingsgrunnlag og blir tvunget til å bli sosialklienter.

Dette strider mot FNs barnekonvensjon, der står det svart på hvitt at ”Handlinger som angår barn som foretas av myndigheter og organisasjoner skal først og fremst ta hensyn til barnets beste.” og at familien skal holdes sammen ” Barnet skal ikke atskilles fra sine foreldre mot sin vilje, unntatt når dette er nødvendig av hensyn til barnets beste.” Jeg kan virkelig ikke se at myndighetene har tatt en avgjørelse ut fra barnas eget beste i denne saken. Her straffes en hel familie på grunn av at far har arbeidet og betalt skatt ulovlig, han har bidratt til felleskassen og integrert seg i det norske samfunnet, det er jo det vi ønsker at folk skal gjøre når de kommer til Norge. Dette er bare et eksempel ut av mange. Derfor er parolen som sier ”Håndhev barnekonvensjonen – human asylpolitikk” så utrolig viktig i dag.

Dette er en dag som gir meg påfyll av pågangsmot for å kjempe videre for mer likestilling i Norge, og i resten av verden. Dette er en internasjonal dag, den markeres over hele verden, og det er det som er så vakkert med denne dagen. Vi står sammen med kvinner, jenter, gutter og menn i andre deler av verden som har de samme kampene som oss, og som har mange andre kamper som vi ikke kan tenke oss en gang. Vi må vise de solidaritet, vise dem at vi støtter dem i deres kamp.

Hvert år er det noen som spør, trenger vi 8. Mars? Og da svarer jeg; Selvsagt gjør vi det! Vi har mange kamper igjen å kjempe, vi må videre støtte alle andre kamper for likestilling og likeverd i resten av verden. Og den dagen når vi har oppnådd full kvinnefrigjøring og full likestilling så syns jeg at Kvinnedagen 8. Mars ska bestå, den ska bestå for å minne oss på alt vi har oppnådd, og for å feire kvinnebevegelsens lange kamp.

La oss feire Kvinnedagen i all evighet!

Gratulerer med dagen!

Her ser dere Berit Ås som taler for folkemengden i byparken. Hun er virkelig et forbilde, vet du ikke hvem hun er bør du google henne. Kan trygt si at hun er en av de tøffeste damene i Norge!

Her er også et bilde av toget hvor rundt 300 personer deltok, for Stavanger å være så er dette bra oppmøte med tanke på at det er vinterferie. Håper at dere har hatt en flott dag, jeg kan ikke si annet enn at min var veldig bra og den ble enda bedre da heltinnen min Berit Ås skrøt av appellen min, jeg fikk til og med en 8. mars-klem.

28 kommentarer

  1. Du er så flink Luisa! Utrolgi bra skrevet! Jeg er helt enig med deg; vi trenger 8 mars. Det er ikke bare i Norge der det foregår kamper, men tenk på hele verden? Det kriges nå og folk vil ha frihet, hva med kvinner? Det er ingen skrik og rop om dem.

    Ang. Kaplan-familien beviser dette nok en gang at norske myndigheter ikke ønsker lovlydige folk. Nei huff! Jeg stopp her, selv om jeg kunne ha skrevet en bok om dette.

  2. Guri, så flink du er. Jeg blir mektig imponert av deg!! STOR klapp på skuldra!
    Du snakker om at Berit Ås er et godt forbilde, vel – det er du òg! 🙂
    Jeg sa det i forrige innlegg også, men jeg mener det. På ordentlig! TAKK for at du ikke er noen rosablogger!!

  3. Tilbaketråkk: 2011 vol. 1 « la Mar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s